مدیر شیلات و امور آبزیان سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان با اشاره به پرورش ماهی تیلاپیا در سمنان گفت: مجوز پرورش ماهی تیلاپیا در کشور از اواخر سال ۹۷ برای چهار استان سمنان، قم، خراسان جنوبی و یزد توسط سازمان حفاظت از محیطزیست کشور صادر شد.
به گزارش خبر کشاورزی آنلاین، به نقل از روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان، بهرام فلاحیلیما، مدیر شیلات و امور آبزیان سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان اظهار کرد: بیش از ۱۴۰ کشور نسبت به پرورش این ماهی اقدام کردهاند و سمنان نیز در کشورمان جزو معدود استانهای پرورشدهنده این گونه است.
او گفت: متعاقب آزادسازی پرورش این گونه با ارزش به صورت آزمایشی از سال ۹۸ در استان سمنان شروع شد.
مدیر شیلات و امور آبزیان سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان گفت: با توجه به اقلیم مناسب استان و همچنین وجود صدها استخر ذخیره کشاورزی پرورش این ماهی بهعنوان یک پتانسیل محسوب میشود.
او ادامه داد: با توجه به تأیید پرورش ماهی تیلاپیا در استخرهای ذخیره آب کشاورزی و همچنین مطالعات صورتگرفته توسط مؤسسه علوم شیلاتی کشور در استان سمنان، پرورش آزمایشی این گونه باارزش و اقتصادی در استخرهای ذخیره کشاورزی شروع شده و هر سال ادامه دارد.
فلاحیلیما افزود: همزمان با گرم شدن هوا و شروع فصل کشاورزی، ذخیرهسازی بچه ماهی در استخرهای کشاورزی شروع میشود و معمولاً از اواخر فروردین بسته به منطقه رهاسازی بچه ماهی با اوزان پنج تا ۱۰ گرم در استخر رهاسازی میشوند و در طول فصل گرما حدود پنج تا ۶ ماه پرورش داده میشوند که در طول این مدت وزن ماهیان پرواری بهطور میانگین حدود ۶۰۰ تا ۷۰۰ گرم میرسد.
وی خاطرنشان کرد: ماهی تیلاپیا جزو گروه ماهیان گرمابی بوده و به درجه حرارت آب بسیار حساس است و در شرایط نامساعد و درجه حرارت زیر ۱۸ درجه سانتیگراد، تغذیه آن بسیار کم و از ۱۱ تا ۱۲ درجه سانتیگراد تلف میشوند.
مدیر شیلات و امور آبزیان سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان افزود: بهترین درجه حرارت آب برای پرورش این گونه ماهی دمای بین ۲۵ تا ۲۸ درجه سانتیگراد است.
فلاحیلیما گفت: ماهی تیلاپیا از آبزیانی هست که تمامی شرایط ایدهآل برای پرورش در محیطهای بسته و باز را دارد و پرورش آن بهصورت تلفیقی با آب کشاورزی در استخرهای ذخیره کشاورزی در فضای باز در فصول گرم سال را انجام میشود.
وی خاطرنشان کرد: همچنین پرورش صنعتی و متراکم ماهی تیلاپیا بهصورت گلخانهای توصیه میشود.
مدیر شیلات و امور آبزیان سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان افزود: ماهی تیلاپیا به دلیل رشد سریع، مقاومت برابر شرایط زیستمحیطی و بیماریها و نیاز تغذیهای کم و ارزان، تراکمپذیری، بازارپسندی و قابلیت تلفیق با دیگر فعالیتهای کشاورزی و قابلیت تولید در سیستمهای متنوع از بهترین گونههای پرورشی در اقلیمهای گرمسیری است.
فلاحیلیما گفت: با توجه به پرورش این ماهی در استخرهای ذخیره کشاورزی در چند سال گذشته و حساسیت این ماهی به سرما پیشنهاد میشود قبل از شروع فصل سرما یعنی اواخر شهریور تا نیمه اول مهر نسبت به صید و عرضه این ماهی به بازار اقدام شود.
وی گفت: ماهی تیلاپیا از نظر پرورش در دنیا دومین گونه پرورش است و بر اساس آمار جهانی بیش از پنج میلیون تن از این گونه ماهی در دنیا پرورش داده میشود و بیش از ۱۴۰ کشور نسبت به پرورش آن اقدام کردهاند. / فارس