به گزارش خبر کشاورزی،بتول عابدی عنوان کرد: معادن سنگ آهن سنگان خواف در محدوده قلمرو زیستگاهی پلنگ است اما با توجه به اینکه ضوابط زیست محیطی به شدت در منطقه رعایت میشود و منطقه جمعیت شکار خوبی دارد، علیرغم فعالیتهای معدنی، تردد زیاد وسایل نقلیه و تردد زیاد پرسنل معدن، باز هم پلنگ در آن جا احساس امنیت میکند.
وی با اشاره به اینکه تمام عواملی که زیستگاه پلنگ را تهدید میکند عوامل انسانی است، اظهار کرد: نسبت به تهدید زیستگاهی پلنگ هنوز احساس خطر جدی نداریم و در حال حاضر در فاز همزیستی سازگار هستیم و این همزیستی مسالمتآمیز تقریبا چیز کمیابی است و تا الان تجربه موفقی بوده است اما قطعا افزایش فعالیتهای معادن، شکار غیر مجاز در منطقه و چرای غیر مجاز و بیش از ظرفیت مراتع، عرصه را بر پلنگ تنگتر خواهد کرد.
عابدی خاطرنشان کرد: یکی از دلایل عمده تعرض به قلمرو پلنگ بحث چرای دام است که بسیاری از مواقع شاهد چرای دام در مراتع غیر مجاز و یا مکانهایی که اصلا مرتع نیستند، هستیم و گاه در مراتعی هم که مراتع مجاز هستند، چرا در فصل مجاز صورت نمیگیرد و ظرفیت دامی که وارد مرتع میشود نیز بیش از ظرفیت مجاز مرتع است.
عابدی افزود: به دامداران منطقه بارها و بارها هشدار دادهایم که دامهایشان را به مراتعی ببرند که منابع طبیعی برای آن پروانه چرا صادر کرده است و فصل مجاز چرا و ظرفیت مجاز مرتع را هم حتما مد نظر قرار دهند و از دامداران خواهش میکنیم که برای حفظ جان خود و حفظ سرمایهشان که دامهایشان است، همچنین حفظ جان پلنگ، جاهایی که مرتع نیستند و منابع طبیعی پروانه چرا برای آن صادر نکرده است، دامهایشان را به چرا نبرند چرا که در صورت عدم رعایت این موارد، تبعاتش به زودی نمایان میشود و یا چوپانی آسیب میبیند یا پلنگی آسیب میبیند و قطعا با نادیده گرفتن مکرر، این حوادث گستردهتر شده و عمق فاجعه هم بیشتر میشود.
رئیس اداره نظارت بر حیات وحش استان خراسان رضوی ادامه داد: شکار غیر مجاز نیز جمعیتی را که طعمه پلنگ است، کاهش داده و پلنگ مجبور میشود که برای بقای خود به گله حمله کند، همچنین افزایش و پیشروی معادن و کارخانههای فرآوری در منطقه قطعا تهدید جدی برای قلمرو پلنگ خواهد بود.
عابدی تصریح کرد: پلنگ حیوانی نیست که به راحتی به انسان آسیب برساند مگر اینکه واقعا انسانها عرصه را برایش تنگ کنند و تا کنون دو مورد تعرض پلنگ به انسان در منطقه گزارش شده است که مورد اول به دلیل تهییج و تحریک پلنگ توسط انسان رخ داد و مورد دوم نیز به دلیل چرای دام در مرتع غیر مجاز و در فصلی غیر مجاز بوده و به طور کلی، در هر دو مورد، مقصر انسانها بودهاند و پلنگ فقط برای دفاع از خود و حفظ قلمرو مجبور به حمله شده است.
وی بیان کرد: بعد از تعرضات و حمله پلنگ، متعدد و مکرر به منطقه مراجعه کردیم و آموزشهای زیست محیطی در محل داشتیم، با مسئولین شرکت مربوطه نیز جلسات متعددی برگزار شد همچنین پرسنل را آموزش دادیم که در مواجهه با پلنگ به چه نحو رفتار کنند و چه مواردی را رعایت کنند که تعرض جدی از طرف پلنگ صورت نگیرد.
وی همچنین ادامه داد: قطعا پیشگیری خیلی راحتتر از درمان است و با انجام بعضی اقدامات پیشگیرانه در محل از جمله نصب دوربین، نصب تابلو، عدم نگهداری سگ در محل و جمعآوری زبالهها سعی کردهایم چیزهایی را که باعث تهییج و حضور پلنگ در منطقه میشود، به حداقل برسانیم.
رئیس اداره نظارت بر حیات وحش خراسان رضوی مطرح کرد: تقریبا در اکثر شهرستانهای خراسان رضوی پلنگ حضور دارد و این نشانه این است که جمعیت حیات وحش خوب است و حفاظت خوبی از مناطق به عمل آمده است./ ایسنا